De Voetspotkaart

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze kaart!

Waar zijn de Voetspots van Drenthe?

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!

Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:

 • Biologisch/onbespoten
  Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.
 • Lokaal geproduceerd/ weinig transport
  Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland.
 • Afvalloos
  Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien.
 • Vegetarisch
  Geen vlees of vis.
 • Veganistisch
  Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc..
 • Ecologisch
  Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk).
 • Seizoensgebonden
  Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is.
 • Diervriendelijk
  Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier.
 • E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
  Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch.
 • Fairtrade
  Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.

Kortom voedsel met een kleine voetafdruk. 

Ken je zo’n locatie? Zet het op de kaart!

De Voetspotkaart

’t Hoogeveld

biologischdiervriendelijklokaalseizoensgebonden

’t Hoogeveld produceert biologisch vlees. Voor de particulier verkrijgbaar via Heerlijk Eerlijk Vlees of de  Groene Weg Slager in de stad Groningen.

’t Leeuweriksveld

biologischdiervriendelijklokaalseizoensgebonden

’t Leeuweriksveld is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in
Wilhelmsoord vlakbij Emmen. Hier verbouwen zij de groenten voor de klanten, de boerderijwinkel en de webwinkel.

Aspergekwekerij Weiteveen

lokaal

Verse asperges (in het seizoen of ingevroren), uit Klazienaveen.

Bakkerij de Bakstee

afvalloosbiologischenummervrijecologischlokaal

Alle broden  van bakkerij de Bakstee zijn met 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt. Het meel komt van Korenmolen “De Zwaluw” in Hoogeveen en overige leveranciers zijn De Nieuwe Band en De Zaai-Ster.

Bierbrouwerij Maallust

lokaal

Bierbrouwerij Maallust is een bijzonder initiatief van een select gezelschap: 25 liefhebbers die zichzelf de Zware Jongens noemen sloegen de handen ineen en stichtten deze mooie brouwerij in Veenhuizen.

Bio Boerderij Oosting

biologischdiervriendelijklokaal

Bioboerderij Oosting uit Nieuw Zwinderen, een bedrijf in Biologisch Legpluimvee, Akkerbouw en verkoop van eigen producten aan huis in een boerderijautomaat.

Dankzij de boerderijautomaat kunt u van maandag tot en met zaterdag  zichzelf bedienen. Ze verkopen hun eigen biologische eieren, aardappelen, uien, appels, etc.

Biologisch akker- en tuinbouwbedrijf De Morene

biologischlokaalseizoensgebonden

De Morene is biologisch akker- en tuinbouwbedrijf met huisverkoop van aardappelen, groenten, fruit, eieren en een beperkt assortiment droogwaren.

Biologisch bedrijf Bijzonderland

biologischecologischlokaalseizoensgebonden

Bijzonderland is een gemengd agrarisch bedrijf met biologische tuinbouw en veeteelt.
Het ligt in het lintdorp Kolderveen in het zuidwesten van Drenthe.

Biologisch Dynamisch Landbouwbedrijf Santing Meyling

biologischdiervriendelijkenummervrijecologischlokaalseizoensgebonden

Een gemengd, biologisch landbouwbedrijf in het Drentse Ruinerwold. In 2014 hebben zij een Demeter erkenning gekregen waardoor ze nu een biologisch dynamische bedrijfsvoering hebben. In de boerderijwinkel worden biologische producten verkocht.

Biologische Blauwe Bessenkwekerij “Fruit of Life”

biologischlokaalseizoensgebonden

Biologische Blauwe bessenkwekerij “Fruit of Life” in het buitengebied van Dwingeloo. Tijdens de zomervakantie is er een landelijk terras en winkel.

Biologische boerderij maatschap Albers-van den Berg

biologischdiervriendelijkecologischlokaal

Biologische boerderij maatschap Albers-van den Berg uit Anderen is producent van Drentse natuur melk voor o.a. de Drentse Aa zuivel. De koeien grazen in weiden van het stroomgebied van de Drentse Aa. Ze lopen rond in het natuurgebied waar ze de keus hebben uit veel plantensoorten.

Biologische boerderijwinkel De Vierslag

biologischlokaal

Boerderijwinkel met vers biologisch groente, fruit en levensmiddelen. 

Biologische Boerenmarkt Assen

biologischlokaalseizoensgebonden

De producten worden rechtstreeks door de producent aan de consument verkocht, elke zaterdag tussen 09:00 uur – 17:00 uur. Dit staat garant voor versheid, kwaliteit en direct contact tussen de klant en de producent.

Biologische Markt Emmen

biologischlokaalseizoensgebonden

Elke vrijdag van 08.00 uur tot 14.00 uur is er een biologische markt in Emmen. Er worden alleen biologische producten verkocht. Bijzonder is dat achter de kramen vaak degenen staan die bij de productie van het voedsel zijn betrokken. Als u wilt, kunt u direct aan de producent uw vragen stellen.

Biologische Markt Koloniehof in Frederiksoord

afvalloosbiologischenummervrijfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

U kunt op deze markt terecht voor vrijwel al uw biologische boodschappen, zoals verse groenten en fruit,kruidenierswaren, brood en banket, kaas, vlees, biologisch dierenvoer en losse thee.

De markt vindt iédere zaterdag plaats op het parkeerterrein van de Tuinen van Frederiksoord, van 10.00 tot 14.00 uur. Ook bij slecht weer gaat de markt gewoon door.

Biologische winkel De Vierslag

biologischlokaalseizoensgebonden

Vlakbij Hoogeveen, tussen Nieuweroord en Noordscheschut (Drenthe), bevindt zich biologische boerderijwinkel de Vierslag. In de winkel kunt u terecht voor een compleet assortiment biologische levensmiddelen.

Biolokaal – Verpakkingsvrije winkel Coevorden

afvalloosbiologischdiervriendelijkenummervrijecologischfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

In Biolokaal, de ruim opgezette winkel in het hartje van Coevorden komt een klant binnen met een tas vol bakjes en zakjes. Hier mag je zelf je producten scheppen en schenken. Het assortiment is groot: rijst, pasta, bonen, zaden en pitten, granen, pruimen, brood, chocola, kruiden, olie en azijn, groente en fruit, melk en yoghurt, verzorgingsproducten, vlees, eieren en zelfs bevroren groente en fruit. Alle producten zijn biologisch en de meesten ook onverpakt.

Blauwe Bessen Boerderij Gasselterboerveen

lokaalseizoensgebonden

De Blauwe Bessen Boerderij teelt hun eigen blauwe bessen die zij in de oogst periode vers verkopen in de boerderijwinkel. Naast de verse blauwe bessen verkopen zij ook verse aardbeien van Meinardi.