De Voetspotkaart

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze kaart!

Waar zijn de Voetspots van Drenthe?

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!

Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:

 • Biologisch/onbespoten
  Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.
 • Lokaal geproduceerd/ weinig transport
  Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland.
 • Afvalloos
  Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien.
 • Vegetarisch
  Geen vlees of vis.
 • Veganistisch
  Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc..
 • Ecologisch
  Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk).
 • Seizoensgebonden
  Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is.
 • Diervriendelijk
  Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier.
 • E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
  Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch.
 • Fairtrade
  Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.

Kortom voedsel met een kleine voetafdruk. 

Ken je zo’n locatie? Zet het op de kaart!

De Voetspotkaart

De Poort van Assen

biologischseizoensgebondenveganistischvegetarisch

De keukenbrigade van restaurant De Poort van Assen staat klaar om u telkens weer te verrassen met gerechten welke uitsluitend worden bereid met dagverse producten van de beste leveranciers.

Oók buiten de kaart om hebben ze regelmatig speciale gerechten, die zéér de moeite waard zijn om uit te proberen. U kunt er ook terecht voor vegetarische of veganistische gerechten.

Boutique Hotel en Restaurant Erkelens

biologischlokaalseizoensgebonden

Bij Hotel Erkelens streeft men naar een goede balans tussen duurzaam ondernemen en comfort, gebruikt men meer en meer biologische en lokale producten en is men bezig met het verminderen van voedselverspilling.

Onique

biologischdiervriendelijkenummervrijecologischfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

Bij Onique kun je biologische en fairtraide koffie en thee halen en drinken, of kom langs voor een heerlijke lunch of een lekkere maaltijd.

Landhuishotel Restaurant Rikus

biologischlokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

Bij Landhuishotel Restaurant Rikus ligt een hectare moestuin waarop de groenten van Rikus worden geteeld.  De groenten uit de moestuin worden in de gerechten van Landhuishotel De Jufferen Lunsingh in Westervelde verwerkt en natuurlijk ook bij Rikus.

Jufferen Lunsingh

diervriendelijkenummervrijlokaalseizoensgebonden

Bij De Jufferen Lunsingh zijn de natuur en de omgeving belangrijk. Dat is terug te vinden in de keuken, waar zoveel mogelijk eigen producten en ingrediënten uit de streek worden gebruikt. Tevens maken ze gebruik van ingrediënten van eigen kruidentuin, moestuin, boomgaard met oude fruitrassen, bessentuin en eigen vee.