De Voetspotkaart

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze kaart!

Waar zijn de Voetspots van Drenthe?

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!

Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:

 • Biologisch/onbespoten
  Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.
 • Lokaal geproduceerd/ weinig transport
  Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland.
 • Afvalloos
  Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien.
 • Vegetarisch
  Geen vlees of vis.
 • Veganistisch
  Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc..
 • Ecologisch
  Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk).
 • Seizoensgebonden
  Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is.
 • Diervriendelijk
  Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier.
 • E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
  Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch.
 • Fairtrade
  Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.

Kortom voedsel met een kleine voetafdruk. 

Ken je zo’n locatie? Zet het op de kaart!

De Voetspotkaart

Biologische boerderijwinkel De Vierslag

biologischlokaal

Boerderijwinkel met vers biologisch groente, fruit en levensmiddelen. 

Zelfpluk groentetuin en boerderijwinkel ’t Zwien

biologischdiervriendelijklokaalseizoensgebonden

Groentepluktuin en verkoop scharrelvarkensvlees.

Aspergekwekerij Weiteveen

lokaal

Verse asperges (in het seizoen of ingevroren), uit Klazienaveen.

Eerlijk Emmen

biologischfairtradelokaal

Eerlijk Drenthe staat voor biologisch, duurzaam en sociaal. Het is onze missie om in de breedste zin op een eerlijke manier in het leven te staan. We doen dat door authentieke producten te verkopen die geproduceerd zijn in onze eigen streek door dagactiviteiten centra en eerlijke boerenbedrijven.

De Groene Hof

biologischlokaalseizoensgebonden

In de theeschenkerij van De Groene Hof kunt u kennismaken met vele gezonde en lekkere kruidenthee soorten. U kunt heel veel soorten thee proeven en kopen. Dit kan varieren van Brandnetelthee, groene thee en pepermuntthee, tot aparte soorten zoals aardbei-peper-rooibosthee, happy fruit en rum-druiven-noten-thee.

Landwinkel “de Grazerij”

afvallooslokaal

In de Landwinkel “De Grazerij”, kunt u natuurvlees kopen.
Naast eigen vleesproducten, verkoopt “De Grazerij” tevens producten van Landgoed Mariënwaerdt, Cottage Delight, meel en bakproducten, en diverse lekkernijen van Het Hanze Huis.

Een lekker Drents Eitje

biologischlokaal

Begin 2007 is besloten om de leegstaande deel om te toveren en als permanente boerenerfwinkel in te richten. Deze plek bood direct veel meer ruimte en zo kon men ook andere landproducten zoals diverse soorten fruit, groentes, jam, advocaat, allerhande levensmiddelen en streekproducten gaan verkopen. De boerenerfwinkel is in maart 2007 geopend. In de loop van de tijd kwam men al snel tot de conclusie dat mensen ook graag ‘s avonds eieren wilden kopen. Daarom werd er begin 2009 gekozen voor het plaatsen van een eierenautomatiek om zo 24 uur per dag ‘eiservice’ te kunnen leveren.

Biologische winkel De Vierslag

biologischlokaalseizoensgebonden

Vlakbij Hoogeveen, tussen Nieuweroord en Noordscheschut (Drenthe), bevindt zich biologische boerderijwinkel de Vierslag. In de winkel kunt u terecht voor een compleet assortiment biologische levensmiddelen.

Het EKO-huis

biologischenummervrijlokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

Het Ekohuis is een moderne biologische winkel met een frisse uitstraling die een brede doelgroep aanspreekt. Door de aantrekkelijke presentatie, duidelijke informatie over de producten en leuke acties wordt de drempel naar biologisch en duurzaam winkelen verder verlaagd.

Groente & Zo

biologischlokaal

Winkel met een zeer uitgebreid assortiment verse groenten en fruit biedt de winkel ook biolgische zuivel, boerenkaas, eieren, vlees en vleeswaren, droogwaren, delicatessen en bijzondere biologische wijnen.

’t Leeuweriksveld

biologischdiervriendelijklokaalseizoensgebonden

’t Leeuweriksveld is een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in
Wilhelmsoord vlakbij Emmen. Hier verbouwen zij de groenten voor de klanten, de boerderijwinkel en de webwinkel.

Pluktuinen Zeldenrust

afvalloosenummervrijlokaalseizoensgebonden

Zeldenrust is een blauwe bessenkwekerij in Wapse (Drenthe), gespecialiseerd in het kweken van blauwe bessen voor de verse consumptie (ook kleinfruit zoals frambozen kruisbessen, rode en zwarte bessen hebben we in het assortiment). Het grootste deel van de vers geplukte bessen gaat naar Udea (EkoPlaza), het andere deel is voor de verkoop aan huis.

Landgoed Scholtenzathe

diervriendelijklokaalseizoensgebonden

Landgoed Scholtenzathe stelt maandelijks een (H)eerlijk Hereford Rundvlees pakket samen. Elke derde week van de maand krijgen de abonnees een mail met het verzoek om aan te geven welk pakket en hoeveel pakketten ze willen afhalen. Tevens bestaat de mogelijkheid om een luxe pakket of een soep pakket af te nemen.

Hooge Stoep

biologischdiervriendelijkenummervrijlokaal

Verkoopt eigen biologisch vlees, wijn en olijfolie.

De Sterke Akkers

biologischlokaalvegetarisch

De Sterke Akkers is een biologisch boerenbedrijf met melkkoeien, schapen, groenteteelt, akkerbouw, zorgboerderij en boerderijwinkel.

Brouwerij De Jonge Beer

afvalloosbiologischenummervrijfairtradelokaal

Jonge Beer maakt werk van een ambachtelijke bierbrouwerij in Hoogeveen, de eerste sinds 1850. Bijna alle moutsoorten zijn van biologisch geteelde granen gemaakt. Ook zijn ze druk bezig om een eigen hopteelt op te zetten.

De Ieme

afvalloosbiologischdiervriendelijkenummervrijecologischfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

Van een winkeltje, ooit voor en door 20 enthousiaste mensen opgezet, is de Ieme uitgegroeid tot een bloeiende speciaalzaak in biologische en biologisch dynamische levensmiddelen en een keur aan verantwoorde non-food producten.