De Voetspotkaart

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze kaart!

Waar zijn de Voetspots van Drenthe?

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!

Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:

 • Biologisch/onbespoten
  Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.
 • Lokaal geproduceerd/ weinig transport
  Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland.
 • Afvalloos
  Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien.
 • Vegetarisch
  Geen vlees of vis.
 • Veganistisch
  Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc..
 • Ecologisch
  Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk).
 • Seizoensgebonden
  Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is.
 • Diervriendelijk
  Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier.
 • E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
  Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch.
 • Fairtrade
  Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.

Kortom voedsel met een kleine voetafdruk. 

Ken je zo’n locatie? Zet het op de kaart!

De Voetspotkaart

Biologische Markt Koloniehof in Frederiksoord

afvalloosbiologischenummervrijfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

U kunt op deze markt terecht voor vrijwel al uw biologische boodschappen, zoals verse groenten en fruit,kruidenierswaren, brood en banket, kaas, vlees, biologisch dierenvoer en losse thee.

De markt vindt iédere zaterdag plaats op het parkeerterrein van de Tuinen van Frederiksoord, van 10.00 tot 14.00 uur. Ook bij slecht weer gaat de markt gewoon door.

Biologische Markt Emmen

biologischlokaalseizoensgebonden

Elke vrijdag van 08.00 uur tot 14.00 uur is er een biologische markt in Emmen. Er worden alleen biologische producten verkocht. Bijzonder is dat achter de kramen vaak degenen staan die bij de productie van het voedsel zijn betrokken. Als u wilt, kunt u direct aan de producent uw vragen stellen.

Biologische Boerenmarkt Assen

biologischlokaalseizoensgebonden

De producten worden rechtstreeks door de producent aan de consument verkocht, elke zaterdag tussen 09:00 uur – 17:00 uur. Dit staat garant voor versheid, kwaliteit en direct contact tussen de klant en de producent.

Ommelander Markt

afvalloosbiologischdiervriendelijkenummervrijecologischfairtradelokaalseizoensgebondenveganistischvegetarisch

Bij de Ommelander Markt kun je terecht voor (h)eerlijke producten uit de regio. Iedere 2e zaterdag van de maand, 10.00 – 16.00 uur op het Harmonieplein.