Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!
Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:
- Biologisch/onbespoten
Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid. - Lokaal geproduceerd/ weinig transport
Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland. - Afvalloos
Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien. - Vegetarisch
Geen vlees of vis. - Veganistisch
Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc.. - Ecologisch
Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk). - Seizoensgebonden
Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is. - Diervriendelijk
Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier. - E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch. - Fairtrade
Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.