De Voetspotkaart

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze kaart!

Waar zijn de Voetspots van Drenthe?

Zoek je een winkel, locatie of ander initiatief bij jou in de buurt wat actief bijdraagt aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk? Kijk op deze voetspotkaart!

Ook zijn wij voortdurend op zoek naar voetspots in Drenthe. Dit zijn locaties waar voedsel verkocht wordt of geconsumeerd kan worden dat voldoet aan één of meerdere van de volgende criteria:

  • Biologisch/onbespoten
    Biologisch heeft vooral aandacht voor de relatie milieu, mens en gezondheid.
  • Lokaal geproduceerd/ weinig transport
    Voedsel dat uit de regio komt, bijvoorbeeld van het Drents Goed of Puur Noord Nederland.
  • Afvalloos
    Eten zonder verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van een verpakkingsvrije winkel. Geen resten weggooien.
  • Vegetarisch
    Geen vlees of vis.
  • Veganistisch
    Geen dierlijke producten, dus ook geen melk, kaas, etc..
  • Ecologisch
    Ecologisch houdt heel consequent rekening met het hele ecosysteem waarin wij leven en vermijdt alles wat dit systeem kan schaden (kortom: milieuvriendelijk).
  • Seizoensgebonden
    Groente die alleen in een bepaald seizoen te koop is.
  • Diervriendelijk
    Dit gaat over dierenwelzijn. Bijvoorbeeld vlees, zuivel of eieren met een welzijnskeurmerk zoals EKO (biologisch) of het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Hoe meer Beter Leven sterren, hoe beter het dier het had. Kijk voor meer informatie op Wakker Dier.
  • E-nummer- of toevoegingsmiddel vrij
    Voedselproducenten voegen hulpstoffen toe aan ons eten, om het bijvoorbeeld de gewenste structuur, kleur, geur of smaak te geven. Ook conserveermiddelen vallen onder E-nummers. Sommige van deze E-nummers zijn schadelijk voor je gezondheid. Kijk voor meer informatie op Foodwatch.
  • Fairtrade
    Eerlijke handel; kijk op Fairtrade.

Kortom voedsel met een kleine voetafdruk. 

Ken je zo’n locatie? Zet het op de kaart!

De Voetspotkaart

Medume Voedselbos

afvalloosbiologischenummervrijecologischlokaalseizoensgebonden

Voedselbos Medume produceert op kleine schaal ecologisch voedsel voor eigen gebruik. Het doel is om ecologisch, low impact, en via de principes van permacultuur zelfvoorzienend te leven. Er worden veel workshops gegeven, kijk op de Facebook wanneer deze plaatsvinden.

Weide Weelde

diervriendelijkecologischlokaal

De melk van Weide Weelde is afkomstig van de Gildeboeren. Boeren uit Noord-Nederland die een stap extra zetten in duurzaamheid, door te zorgen voor rijke weiden; kruidenrijk grasland vol vogelgeluiden.

Dorpstuin Vries

afvalloosbiologischenummervrijlokaalseizoensgebonden

Biologische moestuin gerund door jonge en oudere deelnemers uit Vries en omgeving. Het idee achter de tuin is om samen meer zelfvoorzienend te worden, elkaar te ontmoeten en nieuwe manieren van groenten, fruit en kruiden verbouwen te ontdekken. Als er oogst over is, is dit te koop in het kraampje bij de tuin.

Bakkerij de Bakstee

afvalloosbiologischenummervrijecologischlokaal

Alle broden  van bakkerij de Bakstee zijn met 100% natuurlijke ingrediënten gemaakt. Het meel komt van Korenmolen “De Zwaluw” in Hoogeveen en overige leveranciers zijn De Nieuwe Band en De Zaai-Ster.

Country Smile’s Groene Varkens

afvalloosbiologischdiervriendelijklokaal

Country Smile wil vier varkens groot laten worden op groen eetbaar afval samen met de inwoners van de gemeente Assen. “Van Afval Naar Vlees”

Permacultuurtuin Meppel

afvalloosecologischlokaalseizoensgebonden

In de wijk Haveltermade leggen buurtbewoners een tuin aan, die als voorbeeld dient voor tuinen in andere buurten. Hiermee willen ze de permacultuur promoten.

Westerzwam

afvalloosbiologischenummervrijecologischlokaalveganistischvegetarisch

In de gemeente Westerveld, waar WesterZwam gevestigd is, belandt elke dag 1000 kilo koffiedik bij het afval. Op dit afval kweekt Westerzwam oesterzwammen.