De Woeste Grond

Wij (Léon Stam en Eugénie Benda) van De Woeste Grond verkopen al een aantal jaar met heel veel passie meukvrij grasgevoerd natuurvlees. Het betekenisvol ondernemen zit ons in het bloed en alles in ons bedrijf moet aan onze 4 eisen voldoen: milieuvriendelijk, diervriendelijk, puur (geen schadelijke e-nummers of andere meuk) en smaakvol…

 

Omschrijving

De Woeste Grond

Wij (Léon Stam en Eugénie Benda) van De Woeste Grond verkopen al een aantal jaar met heel veel passie meukvrij grasgevoerd natuurvlees. Het betekenisvol ondernemen zit ons in het bloed en alles in ons bedrijf moet aan onze 4 eisen voldoen: milieuvriendelijk, diervriendelijk, puur (geen schadelijke e-nummers of andere meuk) en smaakvol.

MILIEUVRIENDELIJK

Wij hebben zelf geen dieren in natuurgebieden lopen. Dit is ook niet nodig omdat er zijn op dit moment voldoende natuurorganisaties en natuurboeren die dieren in de natuur hebben lopen en daarnaast moeten wij ontzettend grote kuddes hebben wil je continu daaruit slachten. We werken daarom nauw samen onze natuurboer André Woertink die zelf koeien in de Reestdal heeft lopen en hij heeft goede contacten met andere natuurboeren/natuurorganisaties. Wij betalen de boeren altijd goede prijzen, omdat wij willen dat ze op deze manier moeten kunnen blijven boeren (met hart en ziel). Het aanbod van de dieren is hierdoor niet constant, dit vergt veel van onze organisatie- en creativiteitvermogen. Omdat het aanbod ook meedeint met de natuur: De ene keer vangen ze niks en de andere keer verwachten we er 4 en krijgen er dan 8.

De dieren dragen doordat ze in natuurgebieden lopen minder bij aan het broeikaseffect en klimaatverandering (mede doordat ze voedsel en water uit het gebied halen). Omdat ze geen eiwitrijkvoer krijgen en vast afmesten zullen ze waarschijnlijk minder methaan uitstoten. En de mest wordt niet opgeslagen en direct opgenomen in de natuur, waardoor er bijna geen methaan en lachgas vrijkomt. Daarnaast wordt er voor deze dieren geen voer geproduceerd en dragen we dus ook niet bij het ontbossen en het omzetten van grasland en bouwland. En is er geen CO2-uitstoot voor het vervoer van het voer en water. Hierdoor zal de carbon footprint van deze dieren aanzienlijk lager zijn dan die van (biologische) dieren op een boerderij.

DIERVRIENDELIJK

De runderen en schapen worden geboren als landschap beheerders en worden grazend groot in de natuur van Friesland, Drenthe en Overijssel. De runderen genieten van grote bewegingsvrijheid en de schapen lopen met de schaapherder van Orvelte mee. Doordat de dieren de natuur onderhouden zijn er geen fossiele brandstoffen nodig om dit te doen. Daarnaast eten ze wat ze nodig hebben en stoten hierdoor waarschijnlijk ook nog een minder
De varkens zijn van Akkervarken of van de biologische boerderij Sengerbroek. De Akkervarkens lopen op akkers en bestrijden de Berenklauw en de Japanse Duizendknoop in Noord-Nederland. De varkens van Sengerbroek zijn biologische en brengen hun dagen door met hun neuzen in de grond of met het nemen van een modderbad. Dit is dierenwelzijn ten top.
Al onze dieren hebben een 100% herkomstgarantie en hebben nooit medicatie gehad; hierdoor zijn ze dus gegarandeerd antibiotica vrij. Het slachten gebeurt met alle respect en rust. Ze worden in Hardenberg bij een kleine slachterij geslacht. Hier wordt alleen op maandag geslacht en wij brengen de dieren zelf weg. Onze natuurboer André blijft erbij totdat de dieren aan de haak hangen.

PUUR EN SMAAKVOL

Daarna wordt het vlees naar onze (biologische gecertificeerde) slagerij in Musselkanaal gebracht en verwerkt. Wij verwerken van kop tot staart, hierdoor hebben wij maar 10% dat niet geschikt is voor menselijke consumptie (bij een reguliere slager is dat 30%). Léon stelt zijn eigen biologische kruidenmelange samen (dus geen kant-en-klaar biologische kruiden), dit omdat hij geen meuk wil gebruiken voor dit mooie en pure vlees. Zo komt er geen suiker, kleurzouten, gluten, schadelijke e-nummers en andere meuk de slagerij binnen. Daarnaast voegt hij 50% minder (Keltisch) zout toe. Wij snijden allerlei lappen, maken gehaktproducten en wordt het vlees verwerkt in onze worstenmakerij tot worsten en fijne vleeswaren (ruim 10 soorten). Om geen conserveringsmiddelen te hoeven te gebruiken vriezen we het vlees direct in. De porties zijn voor ± 2-3 personen.
Daarnaast zijn inname van wild uit Zuidoost Drenthe en -Groningen. Het wild (voornamelijk reeën uit Nederland en zwijnen uit Duitsland) wordt door de jagers aangeboden, wij villen dit en verwerken het zoals eerder beschreven. Er mag een groot gedeelte van het jaar gejaagd worden, hierdoor hebben we het hele jaar door wild.

Sinds begin dit jaar zijn we bezig met het opzetten van De Woeste grasland kip, dit in samenwerking met biologische melkveebedrijf Sonneclaer in Fluitenberg. Zodra dit project loopt gaan we alleen nog deze kippen verkopen. Maar we zijn nog aan het experimenteren, dus wanneer het zover is weten we nog niet.

Wij verkopen ons vlees via internet, markten en Natuurwinkels door heel Nederland en België. Dit laatste laten we doen door een diepvries koerier Leenmenken. De producten gaan in kartonnen dozen (dus niet in plastic bubbel zakken met koudijs) en we gebruiken hier sinds kort 2e handsdozen (kruidvat zit naast ons en zij gooien nog goede dozen bij het oud papier. Deze dozen gebruiken we). Omdat we plastic vacuumzakken gebruiken en hier geen alternatief voor is, doneren wij het geld dat we besparen op de inkoop van dozen aan Plastic Soup Foundation.

Als je ons vlees eens een keer wil proeven, laat het ons dan vooral weten!

Fotos / filmpjes

Foto's