Westerzwam

In de gemeente Westerveld, waar WesterZwam gevestigd is, belandt elke dag 1000 kilo koffiedik bij het afval. Op dit afval kweekt Westerzwam oesterzwammen.

Omschrijving

Westerzwam

afvalloosbiologischenummervrijecologischlokaalveganistischvegetarisch

In de gemeente Westerveld, waar WesterZwam gevestigd is, belandt elke dag 1000 kilo koffiedik bij het afval, en dat vinden ze bij Westerzwam hartstikke zonde! Op dit afval kweken ze oesterzwammen. Door koffiedik in te zamelen voor de productie van WesterZwam zetten ze iets, dat normaal gesproken weggegooid wordt, om in een waardevol en lekker product. De koffiedik die overblijft na productie wordt gebruikt als compost in de moestuin. Zo werken ze aan afvalreductie én lokale voedselproductie.

In een straal van 15 kilometer wordt het koffiedik per fiets opgehaald bij ondernemers uit de buurt. Na 6 weken worden de oesterzwammen geoogst en verkocht aan particulieren en (horeca) ondernemingen. Zo blijven de lijntjes kort en persoonlijk.

Door de Westerzwam te eten draag je op verschillende manieren bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast is deze oesterzwam gewoon een heerlijke paddestoel, goed te combineren met andere groenten en een ideale vleesvervanger.

Van start dankzij ‘zwambassadeurs’

Op 3 september 2016 gaat Westerzwam van start. Lees hier het interview in het Dagblad van het Noorden: “Oesterzwamkwekerij WesterZwam in Wapserveen gaat morgen van start. Paddenstoelen
gekweekt op koffiedik van restaurants uit de buurt. ,,En lekker.’’ Lees hier het artikel (pdf).

Fotos / filmpjes

Foto's

Contact