Beleving omgeving Gasselternijveen

“Door steeds grootschaliger landbouw en stringentere regels en landbouwhuisdieren in natuur is er voor de natuurliefhebber weinig te genieten. Gevolg: er kunnen wel meer megastallen en windmolens bij.”

Omschrijving

Waardering
Beoordelingen 2 beoordelingen
Waardeer deze melding, of reageer er op Waardeer de melding

Beleving omgeving Gasselternijveen

Ondanks de meandering van de Hunze is het landschap slecht toegankelijk. Dit geldt zowel voor het landbouwgebied in de Veenkoloniën als voor de nieuwe natuur langs de Hunze.  Verboden voor fiets en hond of gewoon geen paden in het boerenland. Laat staan planten en dieren(natuur). Dit behoeft verbetering.

Het landbouwgebied is nauwelijks toegankelijk. Door schaalvergrotingen in de loop der tijd zijn er nauwelijks paden over. Schouwpaden worden door het waterschap nauwelijks gemaaid, waardoor het grootste deel van het jaar de paden nauwelijks toegankelijk zijn.

Ten aanzien van de nieuwe natuur met meandering  van de Hunze heeft Het Drentse Landschap gekozen voor begrazing als beheersvorm. De toegang is heel beperkt (geen toegang voor voetgangers met hond, fietsen en paarden om maar een paar te noemen.) Voor voetgangers zijn de openingstijden beperkt en ze moeten de dijk om het nieuwe natuurgebied delen met paarden en koeien.

Beoordelingen

Alle reden om dit prachtige gebied toegankelijk te maken voor bezoekers wandelend of fietsend.

Eerder heb ik contact gehad met Het Drentse Landschap met de vraag of er geen fietspad over de dijk aangelegd kon worden. Ze verwezen naar de gemeente, die hier geen geld voor (over) heeft. Jammer, want het is een schitterend natuurgebied waar het nu moeilijk van genieten is. Een betere ontsluiting zou een enorme aanwinst voor Gasselternijveen e.o. zijn.